www.intuitu.cat

Síndrome de Savant

FRAGMENT DEL LLIBRE «LA VISIÓ INTUÏTIVA»

«Segons el psicòleg Darold A. Treffert, en la seva obra Savant Syndrome: Realities, Myths and Misconceptions. Journal of Autism and Developmental Disorders (2013), la Síndrome de Savant o del savi, és una afectació poc freqüent que pateixen algunes persones en el desenvolupament i connexions dels hemisferis cerebrals. Segons les últimes aportacions en neuroimatge es creu que el cervell d’una persona amb síndrome de Savant pot tenir el seu hemisferi dret molt més potenciat del que és habitual i així accedir a habilitats que poden incloure la memòria fotogràfica, la facilitat extraordinària per aprendre idiomes, o la capacitat de fer càlculs matemàtics ràpids, freqüentment relacionats amb la sinestèsia, entre d’altres capacitats. Aquest síndrome pot ser de naixement o pot adquirir-se després d’un dany cerebral a l’hemisferi esquerre.

En general, les habilitats més usuals dels Savant se centren en quatre categories principals; l’art, el càlcul de dates el càlcul matemàtic i habilitats mecàniques i especials. Així doncs es caracteritzen per ser grans intèrprets musicals (especialment amb el piano), pintors i escultors. Solen tenir habilitats innates per comprendre i interpretar la música. Algunes persones amb Savant poden memoritzar calendaris sencers i recordar dades específiques referents a cada un d’aquests dies. Solen presentar facilitat per realitzar complexos càlculs matemàtics de forma instantània i amb enorme precisió. Per exemple, calcular nombres primers, decimals de pi o realitzar divisions amb 100 decimals, tot això, per descomptat, mentalment. O poden mesurar distàncies gairebé exactes sense cap tipus d’instruments de mesura, construcció de maquetes altament detallades, memorització de mapes i adreces, etc.

Aquesta afectació dels hemisferis poden portar associades alteracions emocionals, conductuals i de relació. És molt freqüent el diagnòstic d’algun tipus d’autisme en aquests casos.

SÍNDROME DE SAVANT

Molts d’ells tenen també la capacitat de sobreposar imatges a través de la seva imaginació en un context real. Un exemple fictici que ens ajudaria a entendre aquesta capacitat és el cas del metge de la sèrie “The Good Doctor”. Tot i no ser un cas real, aquest personatge representa un metge amb síndrome de Savant que té la capacitat de visualitzar els òrgans en forma d’holograma allà on ell desitja projectar-los. Això li permet diagnosticar millor als seus pacients. Com ja hem dit, es tracta d’un cas fictici, però aquesta capacitat està basada en fets reals, i serveix perquè el lector pugui veure un exemple i es faci una idea de com l’hemisferi dret pot arribar a projectar imatges des de dins del cervell fins al punt que l’individu pot veure-les i interactuar d’alguna forma amb elles.»

RELACIÓ DE LA SÍNDROME DE SAVANT AMB LA VISIÓ INTUÏTIVA

Quan intentem obrir la visió intuïtiva el que fem és crear una pantalleta «mental» on poder projectar imatges. Aquestes imatges poden procedir dels nostres records, els nostres pensaments, o en el cas d’estar treballant la intuïció, imatges dels objectes que estem «observant» amb els ulls tapats, amb més o menys precisió. (Això ho ampliem en aquest altre article). Aquesta pantalleta és un suport per projectar el que ens diu la nostra intuïció. I pel que sembla aquesta pantalla seria el resultat d’un treball per estimular funcions de l’hemisferi dret que no han estat potenciades en l’educació més convencional. Aquesta pantalleta, és exactament la mateixa que la que usen les persones que pateixen la Síndrome de Savant, per projectar els seus pensaments, imatges, coneixements i records. Tal com es veu en el vídeo amb el que obríem aquest article. Així doncs el treball de la visió intuïtiva, és un gran pas en el treball per imatges. Alguns autors, com Makoto Shichida, consideren que amb l’ús d’aquesta pantalleta es pot arribra a projectar àbacs, per tal de poder operar amb ells i fer càlculs mentals molt més ràpidament, o es pot visualitzar l’ortografia correcta de qualsevol paraula que només s’hagi vist una vegada a la vida. En definitiva, és una eina bàsica pel desenvolupament de tota persona.

FRAGMENT DEL LLIBRE «LA VISIÓ INTUÏTIVA»

llibre visió intuïtiva

 
CURSOS QUE OFERIM
Visión extraocular
Visión extraocular Barcelona

Coneixes algú que li interessi? Comparteix-ho amb ell!

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Tenim nova web

Descobreix les últimes novetats i aprenentatges sobre la capacitat de veure-hi sense fer servir els ulls!

×